вторник, 1 января 2019 г.

Хрестоматія

Ця книжка була названа серед рекомендованих до факультативного читання.

Ну так я її нарешті переглянув. Дуже різні тексти, не всі сприймаються, дещо видається надто застарілим, але принаймні два практичних результати є.

1. Фашисти і вата


Пояснили мені знавці справи, навіщо наші (і не наші) націоналісти так полюбляють ображати опонента. Як тільки щось не по їх, то відразу переходять до прізвиськ, таврують, обливають презирством. Чому так?

Формують міф або і ширше: міфічне середовище, світогляд. І тут мова, особливий її лексикон, слугує для того, щоб зробити перший крок до формування цієї особливої інтелектуальної (як можна так сказати) атмосфери, вмістити людину у викривлене середовище, міфологічну камеру.

А далі результат цього нового знання. До уваги читача невеличкий словник. Так, він у наших націоналістів невеличкий. На відміну від нацистів чи комуністів, що мали цей міфологічний словник дуже розгалужений. Бо ж він охоплював багато-багато різних сфер життя цілого суспільства. В нас же зараз йдеться тільки про найбільш популярне, виглядає воно так:

  1. УССД - Українська Самостійна Соборна Держава. Україна не є УССД, бо в ній хазайнують не українці, а зайди.
  2. Нація - сакральна тисячолітня спільнота, що єднає українців живих, полеглих і майбутніх.
  3. Українець, патріот - людина, що розмовляє тільки і виключно українською мовою.
  4. Вата, сєпар, лібераст, агент Путіна - не українець.
Тут не можна не згадати про фашистів: то симетрична відповідь від націоналістів російських. Так вони визначають всіх, хто розмовляє українською.

2. Острогорський


Дуже важлива книжка для тих, хто займається партійним будівництвом. Ось вона.

Її раніше в Мережі не було. Тепер є, знайшлась.

3. Д.А.Растоу


Тут я просто зацитую:


А хто зацікавився, може і почитати цілком.




1 комментарий: